Cearcănele, colorate mai închis, apar în jurul ochilor. În acest articol vei afla care sunt cauzele apariției lor și cum putem scăpa de ele.
Aceste semne inestetice nu sunt niciodată bine venite, ele apar din mai multe motive, pe unele le putem preveni, pe altele nu.
Ce sunt cearcănele?
Cearcănele sunt acele zone rotunde, în nuanțe de maro închis sau chiar de violet, care apar în jurul sau sub ambii ochi. Acestea conferă feței, fiind inestetice, un aspect trist, obosit, îmbătrânit și pot afecta stima de sine și starea de spirit, din cauza felului în care ne fac să arătăm.
Cearcănele ajung să devină una dintre cele mai mari preocupări estetice ale femeilor, dar și ale bărbaților. Acestea pot deveni vizibile după vârsta de 16 ani.
Tipuri de cearcăne
Cearcănele, clasificate de către medici pe baza modului de pigmentare, a analizei clinice și a vascularizării din zona respectivă, sunt următoarele:
- Cearcăne pigmentate (de culoare) – cercurile întunecate de sub ochi
- Cearcăne structurale – asociate, în general, cu pungile (acele umflături, care apar sub ochi, fiind rezultate de pierderea tonusului muscular), au culoarea pielii și evidențiază proeminența oaselor
- Cearcăne vasculare – de culoare albastră, violetă, roz, care au tendința de a forma pungile de sub ochi
- Cearcăne mixte – combinația între două sau chiar mai multe dintre cele de mai sus, de exemplu:
-
- pigmentat-structural (PS)
- vascular-structural (VS)
- pigmentat-vascular (PV)
- combinație de cele 3
Care sunt cauzele apariției cearcănelor?
Poate că te-ai gândit la oboseală, aceasta fiind cea mai frecvent întâlnită și de care, de asemenea, vom discuta, dar există multe alte cauze care contribuie la apariția cearcănelor, printre care:
- Vârsta – pielea devine din ce în ce mai subțire odată cu trecerea timpului. Vasele de sânge de sub piele devin vizibile, din cauza grăsimii și colagenului (necesar pentru elasticitatea pielii) care se pierde.
- Colagenul menține pielea la locul ei, oprind lăsarea acesteia, pe măsură ce anii trec, și formarea cearcănelor.
- Oboseala – lipsa somnului sau chiar orele puține de somn duc la apariția cearcănelor. Pielea devine palidă, din această cauză, și permite vaselor de sânge să iasă în evidență
- Deshidratarea – pielea începe să arate obosită, iar ochii parcă sunt scufundați, din cauza apropierii de osul de bază, când corpul nu primește cantitatea de apă necesară.
- Tensiunea oculară – în prezent, tehnologia a luat amploare, iar uitatul la ecrane, fie el televizor sau computer, poate provoca tulburări asupra ochilor, dilatând vasele de sânge din jurul lor. Pielea se poate învineți, iar culoarea cenușie devine persistentă, întinzându-se pe toată zona din jur.
- Alergiile – date de produsele de machiaj sau picături de ochi, determină dilatarea vaselor de sânge sau spargerea unora fine. Astfel, apare pigmentul în piele, formând cearcăne.
- Genetica – cearcănele pot fi moștenite, fiind prezente de la începutul adolescenței și devenind, ulterior, accentuate.
- Expunerea la soare – dacă exagerăm cu statul în soare, corpul nostru produce un exces de melanină (pigmentul care oferă culoare pielii)
Factori de risc pentru cearcănele de sub ochi
Putem spune că cearcănele reprezintă o îngrijorare temporară, dar, de obicei, persoanele încep să se preocupe din ce în ce mai mult și să pună accent cât mai mare pe eliminarea lor.
Anumiți factori pot influența apariția cearcănelor:
- Stresul
- Fumatul – fumătorii sunt predispuși la îmbătrânirea prematură, așadar la apariția cearcănelor;
- Retenția de lichide
- Afecțiuni de ordin endocrine – dezechilibrări hormonale
- Neglijarea protecției solare în jurul ochilor
Pungi sub ochi – cauzele apariției
Cunoscute medical drept edem infraorbital, pungile de sub ochi au devenit o problemă reală în rândul persoanelor, mai ales pe măsură ce îmbătrânesc.
Acestea se manifestă sub forma unor umflături proeminente sau ușoare. Mușchii care susțin pleoapele slăbesc, iar grăsimea din jurul ochilor se poate deplasa sub ochi.
Cauzele apariției pungilor de sub ochi pot fi:
- Nu dormi suficient
- Dermatită sau alergii
- Dermatita – manifestată prin inflamația pielii (piele uscată, roșie, mâncărime, etc.)
- Genetica
- Retenția lichidelor (Cel mai des simptom: umflarea mâinilor și a picioarelor)
- Dieta cu un conținut ridicat de sare – aceasta reține apa în organism
- Pielea sensibilă
- Procesul firesc de îmbătrânire
- Expunerea exagerată la razele UV.
Cum scăpăm de ele?
Pungile de sub ochi pot fi ameliorate și chiar prevenite, alege remediile naturale:
- Ridonela – o cremă realizată pe bază de plante, aceasta fiind soluția ideală pentru tenul tău și alegerea potrivită, care reprezintă un bun tratament pentru cearcăne. Se poate comanda aici ridonela.ro Acest mix de substanțe naturale fac acestă cremă să dea rezultate incredibile și, în mod sigur, vei fi mulțumită de ea.
- Dormi suficient – minim opt ore pe noapte, pentru a ține cearcănele departe, ochii obosiți fiind un indicator foarte bun pentru calitatea somnului
- Limitează consumul de cafea – aceasta deshidratează pielea și favorizează apariția pungilor de sub ochi
- Renunță la fumat – fumătorii sunt predispuși îmbătrânirii premature, așadar la apariția ridurilor, cearcănelor și pungilor de sub ochi
- Poziție corectă de somn – nu este recomandat să dormi pe burtă, sângele acumulându-se la nivelul feței și, astfel, apar pungile de sub ochi
- Evită băuturile alcoolice – acestea afectează calitatea odihnei
- Aplică comprese cu ceai verde, felii de castraveți sau cuburi de gheața
Cearcăne galbene – cauze
Denumite în termeni medicali xantelasmă, cearcănele galbene sunt, în general, genetice. Nu sunt periculoase, dar pot crește pe măsură ce trece timpul. Reprezintă, însă, un semnal de eșec la funcționării normale a corpului.
Pot exista și alte cauze ale cearcănelor galbene:
- Acestea apar atunci când există un dezechilibru în organism, referitor la metabolismul lipidelor (grăsimilor). Necesită tratament, deoarece, cu timpul, aceste grăsimi se pot depune și pe vasele de sânge
- Stres, alcool și fumat
- Lipsa somnului, oboseala
- Afecțiuni hepatice
- Perturbarea sistemului circulator.
Cearcăne vineții sub ochi – de ce apar?
Cearcănele vineții reprezintă accentuarea venelor de sub ochi sau din jurul ochilor. Pielea fiind din ce în ce mai subțire, acestea sunt pronunțate și ajung să devină cele mai inestetice dintre toate.
Cauzele cearcănelor vineții sunt următoarele:
- Vârsta – pe măsură ce anii trec, pielea devine din ce în ce mai subțire, afișând cearcănele vineții
- Genetica – decolorarea este o afecțiune a pielii care poate fi moștenită, iar dacă părinții tăi au avut cearcăne vizibile, cel mai probabil vei trece și tu prin asta
- Lipsa de somn – considerată principala cauză a cearcănelor, lipsa somnului nu va ajuta pielea să se regenereze, o va deshidrata din ce în ce mai mult, iar cearcănele vor apărea
- Sare și alcool – acestea duc la deshidratare și provoacă cearcănele vineții
- Unele medicamente – antibioticele, pilulele contraceptive și unele medicamente împotriva depresiei sunt considerate cauze ale cearcănelor vineții
- Expunerea la soare – soarele face mult mai mult rău pielii, decât bine.
Cum prevenim apariția cearcănelor?
Cele mai simple metode sunt legate, strâns, de un mod de viață cât mai sănătos – consumul de fructe și legume, grăsimi sănătoase, somnul de minim opt ore pe noapte și consumul de lichide.
Soluțiile naturaliste:
- Ridonela – crema realizată pe bază de plante. Această cremă conține ingrediente minune, care te poate ajuta să previi sau chiar să scapi de cearcăne. Pe lângă cearcane, ea ajuta și la riduri, dar și la petele pigmentare de pe față. Intră pe site pentru comenzi și detalii ridonela.ro Câteva ingrediente pe care le conține:
- squalan de măsline – un derivat pur vegetal obținut din măsline, care protejează pielea împotriva deshidratării, estompează ridurile fine și conferă elasticitate și suplețe pielii.
- niacinamidă – întărește bariera de protecție a pielii, previne pierderea apei din piele, reînvie tonusul și textura pielii, îmbunătățește elasticitatea pielii și are un ușor efect regulator de sebum
- colagen vegetal – contribuie la menținerea hidratării optime și încetinește apariția ridurilor
- tens-up – piele netedă, șterge ridurile și liniile de expresie, oferă un aspect radiant și luminos
- extract de red wine (viță roșie) – protejează pielea împotriva îmbătrânirii premature, îmbunătățește tonusul și elasticitatea pielii. Conține resveratrol, un antioxidant potent cu acțiune anti-aging recunoscută
- extract de schisandra – antiiritant antioxidant potent, dermoprotector, anti-aging, calmant și liniștitor pentru piele.
Acest mixt de substanțe fac acestă cremă să dea rezultate incredibile și, în mod sigur, vei fi mulțumită de ea.
- Aplicarea feliilor de castravete – aplică pe zona de sub ochi și lasă-le să acționeze timp de 30 de minute; repetă procesul o dată sau de două ori pe săptămână.
- Compresiile – cu ceai negru, ceai de tei sau ceai verde. Imediat ce se răcește ceaiul, poți utiliza doua dischete demachiante aplicate pe cearcăne, fie direct pliculețele folosite de ceai.
Cum scăpăm de cearcăne?
Pielea din jurul ochilor este cea mai subțire (are aproximativ 0,5 mm, față de 2 mm în alte zone), iar cu cât pielea este mai transparentă, cu atât cearcănele vor fi din ce în ce mai vizibile.
Iată câteva sfaturi și cum putem scăpa de ele:
- Lingura – ține o lingură la congelator timp de jumătate de oră, minim, apoi aplic-o pe ochi timp de 10 minute. Repetă acest proces în fiecare dimineață
- Fă-ți masaj – cât poți de delicat fă un masaj în jurul ochilor, cu degetul arătător atât dimineața, cât și seara. Începe din colțul intern către cel extern, iar, la final, tapotează ușor zona cu vârful degetelor
- Vitamina A – o poți găsi în orice farmacie, aceasta fiind importantă pentru organism și pentru sănătatea ochilor. Lipsa ei provoacă uscarea ochilor și umflarea pleoapelor. Recomandăm totul cât mai natural, vitamina A fiind găsită în cantități considerabile în următoarele alimente: ardei, spanac, morcovi, caise, roșii, gălbenuș de ou
- Dormi pe spate – poziția perfectă, pentru evitarea acumulării de lichide sub ochi
- Pliculețe de ceai infuzat – așa cum am menționat mai sus, acestea trebuie aplicate sub ochi, fiind un ingredient minune împotriva cearcănelor
- Cuburi de gheață – le poți înveli într-un șervețel și le poți aplica sub ochi timp de zece minute, frigul activând circulația sângelui
- Zaț de cafea – aplicat rece, timp de câteva minute, este un remediu eficient împotriva ochilor umflați și cearcănelor
- Lapte rece – aplică pe două dischete demachiante și ține-le pe ochi timp de douăzeci de minute, vei avea parte de un aspect mai puțin obosit; acidul lactic curăță pielea în profunzime
- Menta – frunzele de mentă au cel mai răcoritor efect; spălate bine și zdrobite ușor, apoi aplicate în jurul ochilor. La final șterge zona cu un prosop înmuiat în apă rece
- Cartoful – proprietăți calmante, aceștia au capacitatea de a albi și lumina pielea. Ține cartoful 30 de minute la frigider, înainte să îl tai, apoi taie două rondele și aplică-le pe ochi.
- Mușețel – cea mai simplă variantă este să pui ceai de mușețel în recipientul pentru cuburi de gheață, iar, ulterior, să folosești cuburile, pentru a masa zona.
Cearcănele fac parte dintr-un proces natural, dar asta nu înseamnă că aspectul lor nu poate fi ameliorat printr-o îngrijire corespunzătoare și prin tratamente faciale corespunzătoare.
Pune zâmbetul acolo unde îi este locul.