Hiperpigmentare – ce este, formele ei, diagnostic, tratament

Te confrunți cu o problemă de hiperpigmentare a pielii? Asigură-te că este pus un diagnostic corect și optează pentru tratamentul cel mai potrivit.      

Aceasta afectiune des intalnita poate schimba radical aspectul feței iar dacă vrei să te bucuri din plin de frumusețe la orice vârstă, trebuie sa iei toate măsurile necesare din timp.         

Hiperpigmentare – ce este?          

Hiperpigmentarea una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii care afectează atât bărbații cât și femeile și devine tot mai gravă pe măsură ce se înaintează în vârstă.

Acesta este un termen care descrie petele roșiatice, maronii, sau chiar purpurii de pe suprafața pielii. Prin urmare, hiperpigmentarea apare atunci când nuanța pielii devine mai închisă la culoare s.

Zonele afectate de hiperpigmentare par mai întunecate decât restul pielii.

Aspectul petelor devine tot mai accentuat după expunerea la soare, deoarece soarele mărește secreția de melanină sau după o leziune acneică, ce sensibilizează pielea.

Aceste schimbări au loc deoarece există un nivel mare de melanină iar această substanță este cea responsabilă de culoarea pielii.

Excesul de melanină poate apărea atât în stratul epidermic al pielii, mai la suprafață, cât în stratul dermic, ceva mai profund.

Petele mai superficiale pot să dispară de la sine, cum ar fi unii pistrui dar de cele mai multe ori este nevoie de un tratament cosmetic de hiperpigmentare sau de creme specifice.

Hiperpigmentarea și formele ei     

O piele fără pete, ce are o culoare uniformă arată minunat. 

Dacă pielea se pătează din diferite motive, poți să-i redobandesti aspectul luminos folosind crema Ridonela, un mix de ingrediente naturale ce are grijă de frumusețea pielii tale. 

Nu uita că trebuie să îți protejezi pielea de razele UV, folosind o pălărie și creme solare cu factor de protecție ridicat, pentru a avea o piele fină și catifelată.

Sunt mai multe forme de hiperpigmentare, de aceea trebuie să știi exact care este tipul de pete cu care te confrunți pentru a putea găsi remediul cel mai bun.

Iată care sunt acestea:

  • pistruii

Pistruii reprezintă acele pete maronii ereditare care deseori sunt mai vizibile pe nas sau pe obraji. Aceștia pot să apară la orice vârstă iar cu timpul devin mai proeminenți datorită expunerii la soare de-a lungul anilor. Cel mai des apar la copii înainte de pubertate iar mai târziu dispar.. 

Pistruii nu reprezintă o problemă de sănătate dar sunt ceva mai dificil de îndepărtat, dat fiind faptul că sunt moșteniți genetic. O metodă foarte bună de prevenție este să eviți expunerea la soare, pentru a proteja pielea de acțiunea nocivă a razelor UV și a împiedica accentuarea acestora.

  • hiperpigmentarea post inflamatorie

Hiperpigmentarea post-inflamatorie apare în urma unor leziuni care lasă semne vizibile pe piele, de forma unor pete maronii. Acest tip de hiperpigmentare apare cel mai des după acnee, când în urma vindecării unui coș rămâne o pată inestetică.

Alte cauze ce favorizează apariția acestora pot fi  diferite proceduri estetice, precum: dermabraziunea, tratamentele cu laser și peelingul chimic dar și o zgârietură sau înțepătura de insectă. Acest lucru se explică prin faptul că orice iritatie de acest fel provoacă melanocitele (celulele care produc pigmentul pielii) să producă o cantitate mărită de pigment. Rezultatul sunt aceste pete maronii, care schimbă radical aspectul feței.

  • fotoimbatranirea

După cum îi spune și numele, fotoimbatranirea apare pe măsura înaintării în vârstă datorii expunerii îndelungate la razele solare. Cei care nu s-au protejat de soare în tinerețe, riscă cel mai mult să se confrunte cu aceste pete pigmentare la bătrânețe.

Acesta formă de hiperpigmentare începe să apară în jurul vârstei de 50 de ani. Petele de soare sunt mai mari decât pistruii și de obicei mai închise la culoare și apar atât pe față cât și pe gât sau brațe.

  • melasma

Melasma apare de obicei la femeile însărcinate iar factorii principali care stau la baza acesteia sunt dereglările hormonale. Semnul care indică că te confrunți cu această afecțiune a pielii este apariția petelor maronii pe obraji și deasupra buzei superioare. Acestea apar în urma secreției în exces a unor hormoni ai tiroidei.

Ce este melasma?     

Hiperpigmentare-melasma

Melasma este o afecțiune cronică ce apare în perioada sarcinii sau în timp ce se administrează medicamente anticoncepționale.

Acestea facilitează secreția de melanină în exces ceea ce duce la apariția petelor.

În unele situații, melasma dispare după naștere sau după întreruperea tratamentului cu aceste pilule dar în altele cazuri aceste pete persistă. Este indicat să așteptăm să treacă perioada de sarcină iar dacă petele nu se retrag, abia apoi trebuie să optezi pentru un posibil tratament. 

Totuși melasma apare cel mai des din cauza expunerii la soare iar acest factor poate agrava problema datorită razelor UV care afectează sănătatea pielii în mod negativ.

Melasma mai poartă numele de cloasmă și apare la majoritatea femeilor însărcinate, deoarece se datorează schimbărilor hormonale care au loc în corp în timpul sarcinii.

Melasma se manifestă prin niște pete mari întunecate și de diferite mărimi  care apar pe față, în special în zona pomeților și a frunții.

Ce este hiperpigmentarea postinflamatorie?        

Hiperpigmentarea post inflamatorie este o formă de hiperpigmentare și reprezintă afecțiunea cel mai des întâlnită la nivelul pielii.

Apare la persoanele care au suferit de acnee când în urma acesteia tenul începe să se păteze.

Persoanele care au o culoare mai inchisă a pielii suferă cel mai mult de hiperpigmentare. Atunci când se formează pete maronii în locurile în care s-au vindecat coșurile provocate de acnee înseamnă că suferi de hiperpigmentare postinflamatorie. 

Orice traumă a pielii cum ar fi umflături, înțepături, mușcături pot duce la formarea acestor pete inestetice.

Orice iritatie sporește producția pigmentului pielii, adică se depune melanina în celulele pielii ceea ce facilitează apariția petelor roșiatice, cafenii și chiar maronii spre negru.

Pentru îndepărtarea semnelor de hiperpigmentare merită să folosești crema Ridonela, care acționează în mod delicat și sigur oferindu-ți rezultate vizibile care se mențin în timp.

Această cremă face schimbări radicale la nivelul pielii transformând tenul tern și pătat într-unul sănătos și strălucitor.

Hiperpigmentare – diagnostic   

Pentru a găsi tratamentul cel mai potrivit este important să se facă o analiză detaliată a pielii. Odată ce este depistată cauza, este mult mai ușor să tratezi efectul.

Dermatologii sunt în măsură să facă o astfel de analiză și să pună un diagnostic corect.

Factorii care îl ajută să înțeleagă cât mai bine ce anume a favorizat apariția petelor sunt: stilul de viață, istoricul medical și condițiile genetice. Există o gamă largă de afecțiuni medicale care pot duce la apariția hiperpigmentarii cum ar fi:

  • boala Addison
  • boala Cushing
  • hipertiroidie
  • prezența unei sarcini
  • utilizarea recentă a pilulelor contraceptive
  • urmarea unei terapii de substituție hormonala.

După aflarea acestor informații se stabilește dacă hiperpigmentarea este sau nu determinată de cauze hormonale sau care sunt factorii declanșatori.

Un rol important în diagnosticarea hiperpigmentarii este evaluarea tipului de piele deoarece identificarea tratamentului corect se face și în funcție de acest aspect.

Prin urmare, persoanele care au pielea mai deschisă la culoare sunt mai ușor de tratat iar cei care au pielea mai închisă la culoare, au nevoie de un tratament mai complex.

De asemenea, pentru a pune un diagnostic corect este nevoie și de utilizarea lămpii Wood și a lupei cu rol de mărire.

Lampa Wood cu radiații ultraviolete se folosește pentru persoanele care au nuanța pielii de culoare maro închis, pentru a se determina gradul de severitate al hiperpigmentarii. Dacă aceasta apare doar în stratul epidermic se tratează mai ușor iar dacă a pătruns în derm, este nevoie de un tratament specializat. Lupa cu rol de mărire ajută la observarea unor detalii care nu se pot vedea cu ochiul liber și a înțeleg mai bine care este tipul de pată existent pe piele. 

Unele studii arată că hiperpigmentarea este asociată cu lipsa de vitamina B din corp.

Hiperpigmentare – cum se poate trata?      

Hiperpigmentare-tratament

 

Pentru a trata hiperpigmentarea, se poate opta pentru proceduri cosmetice sau pentru utilizarea unor creme depigmentare.

Dacă ești perseverent în ceea ce privește urmarea cu strictețe al tratamentului și iei măsurile necesare pentru a proteja pielea de razele UV atunci cu siguranță vei observa o îmbunătățire semnificativă.

Iată care sunt procedurile cosmetice pentru hiperpigmentare:

  • terapia cu laser
  • lumina intens pulsată
  • peeling chimic
  • microdermabraziune
  1. Terapia cu laser

Reprezintă o procedură cosmetică fără risc care oferă o mulțime de beneficii cum ar fi:

  • Eliminarea pistruilor și a petelor de soare, de bătrânețe sau a celor apărute în urma unei afecțiuni medicale
  • Reducerea aspectului leziunile pigmentare
  • Șterge urmele de pigmentare inestetice ale pielii

Laserul acționează strict asupra zonei cu probleme, îndepărtând petele roșiatice și maronii de la suprafața pielii.

Melanina, o soluție chimică este cea răspunzătoare de pigmentarea tegumentului iar petele se formează datorită concentrației de pigment mai ridicat. Sporirea cantității de melanină se datorează diferiților factori. Unele pete pot fi transmise genetic, iar altele sunt cauzate de îmbătrânire, soare sau unele boli.

Tratamentul cu laser este unul sigur și eficient.

Radiația generată de laser se absoarbe rapid de către celulele care conțin o concentrație mare de melanină.

Această procedură nu afectează în nici un fel celulele sănătoase, care nu prezintă nici o urmă de depigmentare.

Este important ca înainte de a face acest tratament să nu ai pielea bronzată deoarece zona care este mai închisă la culoare datorită bronzării va absorbi rapid radiația undelor de laser, ceea ce va duce la iritarea pielii. 

Tratamentul cu laser nu implică nici un fel dureri, dar poate provoca un minim de disconfort.

De obicei se folosesc creme anestezice pentru ca pacientul să nu simtă absolut nimic.

Imediat după efectuarea tratamentului cu laser în decurs de o oră s-ar putea să se resimtă o ușoară senzație de arsură de soare și să apară o iritatie roșiatică care dispare de la sine după o zi.

Este bine de știut faptul că unele pete pot prezenta intensificări ale pigmentării după tratamentul cu laser însă nuanța pielii începe să se uniformizeze după o săptămână. 

După tratament este indicat să te ferești cât de mult de soare pentru a ajuta pielea să revină la culoarea normală.

Chiar și petele extinse și pistruii dispar în cele mai multe cazuri după doar o singură şedință însă acolo unde petele sunt mai adânci atunci este nevoie de două sau trei ședințe, care se realizează la un interval de 3-4 săptămâni.

Nu există efecte secundare importante ale tratamentului cu laser ci poate apărea doar o  ușoară depigmentare în zona cu pete mai proeminente.

  1. Lumina intens pulsată

Lumina intens pulsată reprezintă o altă variantă eficientă în tratarea afecțiunii de hiperpigmentare. Această procedură este ideală pentru îndepărtarea petelor deoarece nu necesită o perioadă de refacere și are un risc scăzut în ceea ce privesc efectele secundare.

Pentru stabilirea profunzimii petei se folosește lampa Wood, o lampă specială cu lumină fluorescentă.

În cadrul tratamentului cu lumina intens pulsată (IPL) este nevoie de regulă de 3 ședințe la interval de 3 săptămâni, însă sunt cazuri în care rezultatele sunt vizibile după prima ședință. 

Procedura durează maxim o oră iar rezultatul final este unul satisfăcător.  

Posibilele efecte secundare sunt iritații sau înroșiri ale pielii care dispar după scurt timp.

După tratament nu se recomandă expunerea la soare și nici folosirea cremelor care sensibilizează pielea.

Nu este indicat să apeleze la tratamentul de hiperpigmentare IPL următoarele categorii de persoane:

  • cei care au pete superficiale
  • cei care au pielea cu un aspect nesănătos
  • cei care au pielea arsă sau bronzată
  • cei care au un istoric cu cancer de piele
  • cei care iau calmante, ce reduc sensibilitatea pielii la căldură.
  1. Peeling chimic

Peelingul chimic este cel mai rapid și eficient tratament hiperpigmentare care ajută la estomparea petelor inestetice.

Termenul simular pentru această procedură este exfolierea tenului pentru că îndepărtează celulele moarte de la suprafața pielii lăsând tenul curat și sănătos lipsit de pete și cicatrici supărătoare.

Este vorba despre o procedură cosmetică cu șanse maxime de reușită utilizată pentru îmbunătățirea aspectului tenului.

Pentru exfolierea pielii se folosesc diferite substanțe chimice cum este retinolul sau alți acizi  și se stimulează regenerarea celulară.

Peelingul chimic este un tratament non-invaziv, cu rezultate vizibile după prima ședință, nu presupune durere iar pielea se vindecă ușor fără să fie nevoie de o perioadă lungă de vindecare.

Se corectează rapid imperfecțiunile pielii, se netezește aspectul tenului și se diminuează vizibil până la eliminare petele pigmentare. Aceste intervenții funcționează cel mai bine într-o serie, de obicei  de la trei până la cinci tratamentele hiperpigmentarii asigura obținerea celor mai bune rezultate.

Pentru tenul sensibil cu pete minore se recomandă peeling-ul superficial, ce utilizează acizi mai blânzi, precum acidul glicolic și ajută la sporirea cantității de elastină și colagen.

După această procedură se poate reveni imediat la activitățile zilnice. 

Pentru tenul matur cu cicatrici adânci și pete pigmentare mai accentuate se recomandă un peeling mediu, după care pielea rămâne complet înnoită iar perioada de recuperare este de maxim o săptămână.

Se poate resimți o ușoară senzație de arsură care trece de la sine într-o zi.

Nu se recomandă efectuarea peelingurilor chimice pentru:

  • femeile gravide sau care alăptează
  • persoanele alergice la substanțele  chimice cu care se face peeling
  • cei care prezintă afecțiuni ce implică fotosensibilitatea
  • cei care prezintă leziuni activă în zona tratată
  • cei care au pielea foarte închisă la culoare sau piele bronzată

In urma peelingului pot apărea posibile efecte adverse cum ar fi: roșeața care poate să dureze chiar câteva luni, foarte rar pot apărea cicatrici, se poate schimba culoarea pielii sau pot apărea infecții bacteriene sau fungice.

Dacă nu vrei sa îți asumi aceste riscuri merită să îți îndrepți atenția către un produs extrem de eficient realizat din plante, cum ar fi  crema Ridonela. 

Aceasta reprezintă opțiunea ideală în acest sens, pentru că îți oferă rezultate uimitoare și are mare grijă de frumusețea pielii. Realizată pe baza unor ingrediente active cum sunt: colagen, coenzima Q10 și un mix de vitamine îndepărtează aspectul tern al tenului și lasă la suprafață o piele curată și luminoasă

  1. Microdermabraziunea

Este o procedură sigură și deloc dureroasă. Microdermabraziunea ajută la ameliorarea problemelor inestetice ale pielii. 

Este o procedură cosmetică noninvaziva prin care se exfoliază stratul superior al pielii lăsând tenul neted și catifelat.

Microdermabraziunea implică folosirea unui aparat dedicat care aspiră celulele exfoliate. Fiecare ședință durează în jur de 30 de minute.

În timpul procedurii, se eliberează un flux de cristale pe suprafața feței, ce asigură o exfoliere blândă a pielii. În acest fel se îmbunătățește textura tenului și se tonifică pielea, îndepărtând în mod eficient toate semnele de hiperpigmentare. 

Nu este indicată această procedură pentru femeile însărcinate, cei care suferă de cancer la piele, cei care prezintă cicatrici accentuate sau urmează un tratament cu medicamente anticoagulante.

După această procedură nu se recomandă consumul de alcool, tutun sau expunerea la soare.

Dintre efectele secundare menționăm: roșeață și iritații ale pielii, schimbări ale pigmentului pielii, uscarea pielii precum și apariția unor mici vânătăi pe față.

În ceea ce privește utilizarea unor creme pentru hiperpigmentare, este indicat să alegi soluția cea mai eficientă având grijă că aceasta să conțină ingrediente naturale fără coloranți și alcool.

Folosește doar creme de bună calitate ce reprezintă un mix de ingrediente active care reduc vizibil petele pigmentare, prevenind apariția acestora.

Chiar și petele mai profunde pot fi estompate cu ajutorul unei creme dedicate.

Verifică cu atenție compoziția acestora și optează pentru cele care conțin acid glicolic, ideal pentru accelerarea procesului natural de exfoliere a pielii, niacinamida și vitaminele A și C ce au rol în iluminarea tenului și uniformizarea nuanței precum și hidrochinona care împiedică formarea excesului de melanină în piele.

Caută creme ce conțin uleiuri naturale pentru că acestea fac tenul să devină moale și neted.

În  concluzie, hiperpigmentarea apare atunci când este produsă prea multă melanină. În acest fel, apar pete întunecate pe piele care pot varia ca dimensiune.

Cea mai bună metodă de prevenție este să nu te expui la soare neprotejat și să folosești creme hidratante ce îți oferă o protecție naturală și au grijă de frumusețea pielii tale.