Tipuri de cearcăne și cum să scapi de ele

Câte tipuri de cearcăne există. Putem, oare, scăpa de ele sau le putem preveni? Află și tu, din acest articol, tot ce trebuie să știi despre cearcăne.

 

Cearcănele sunt acele cercuri întunecate de sub pleoapele inferioare. Deși apar odată cu trecerea anilor, acestea pot afecta și copiii sau adolescenții.

Câte tipuri de cearcăne avem?

 

Cearcănele pot fi clasificate pe baza modului de pigmentare, a analizei clinice și vascularizării din zona respectivă.

Le putem clasifica în patru categorii mari. Conform acestora, avem următoarele tipuri de cearcăne:

  • Cearcăne pigmentate (de culoare) – acele cercuri întunecate de sub ochi, care apar din cauza producerii de melanină (pigmentul care dă culoare) în exces;
  • Cearcăne vasculare – apar când pielea se subțiază, din cauza trecerii timpului, iar venele devin vizibile. De culoare albastră, roz, violetă, care au tendința accentuată de a forma pungile de sub ochi [Cunoscute medical drept edem infraorbital. Acestea se manifestă sub forma unor umflături proeminente sau ușoare. Mușchii care susțin pleoapele slăbesc, iar grăsimea (care susține ochii) se poate deplasa sub ochi];
  • Cearcăne structurale, adâncite – asociate, în general, cu pungile, sunt cauzate de laxitatea pielii au culoarea pielii și evidențiază, în mod neplăcut, proeminența oaselor;
  • Cearcăne mixte – combinația între două sau mai multe dintre tipurile enumerate mai sus. Ca de exemplu, avem următoarele cearcăne mixte:
  1. pigmentat-structural (PS);
  2. vascular-structural (VS);
  3. pigmentat-vascular (PV);
  4. combinație de cele 3.

De ce apar aceste cearcăne?

 

Chiar dacă pentru unii oameni cearcănele reprezintă o problemă trecătoare, fiind rezultatul unei nopți nedormite sau după o zi destul de grea, prelungită și dispar imediat ce corpul primește odihna suficientă, pentru alții nu este chiar așa. Din păcate.

Marea majoritate, conform statisticilor, acordă somnului opt – nouă ore, chiar și așa, aceștia se confruntă cu cearcănele.

Fiecare tip, dintre cele enumerate mai sus, are aceleași cauze ale apariției:

  • Deshidratarea – cauză comună a tipurilor de cearcăne. Pielea începe să arate obosită, iar ochii parcă sunt scufundați, din cauza apropierii de osul de bază, când corpul nu primește cantitatea de apă necesară.
  • Vârsta – cauza comună a tipurilor de cearcăne. Pielea devine din ce în ce mai subțire odată cu trecerea timpului, iar vasele de sânge din zona ochilor devin din ce în ce mai accentuate.
  • Probleme ale ochilor – în prezent, tehnologia a luat amploare, iar uitatul la ecrane, fie el televizor sau computer, poate provoca tensiunea oculară (acest lucru determină dilatarea vaselor de sânge din jurul ochilor). Culoarea cenușie devine persistentă, chiar și pielea poate să se învinețească.
  • Alergiile – acestea reprezintă, de asemenea, o cauză comună a cearcănelor. Când ai o reacție alergică, corpul eliberează histamină (prima substanță de apărare, eliberată ca răspuns la pătrunderea în organism a unui material străin – virus, bacterie, în cazul nostru alergen). Această substanță determină vasele de sânge să se dilate, devenind, astfel, mai proeminente sub piele. O alergie îți poate crește nevoia de a freca sau zgâria zona afectată din jurul ochilor, iar aceste acțiuni doar înrăutățesc simptomele – apar inflamații, vase de sânge rupte și umflături.
  • Genetica – cearcănele pot fi moștenite, fiind prezente de la începutul adolescenței și devenind, ulterior, accentuate. Așadar, dacă o rudă de-ale tale de gradul I se confruntă cu cearcănele, există șanse mari să moștenești și tu.
  • Expunerea la soare – dacă exagerăm cu statul în soare, corpul nostru produce un exces de melanină (pigmentul care oferă culoare pielii). Prea mult soare poate provoca pigmentarea, în special, din jurul ochilor.
  • Alimentele sărate – corpul reține lichide, iar asta se întâmplă din cauza consumului excesiv de sare (necesarul zilnic de sare este de 1200 mg, iar tot ce consumi în plus reține apă în organism).

Tipuri de cearcăne și tratamentul potrivit

 

Împreună cu un medic dermatolog ar trebui să iei decizia înainte de orice tip de tratament.

Alături de el, veți stabili ce ți se potrivește, care sunt nevoile tenului tău la momentul actual și ce contraindicații ar exista.

Tratamentele pentru cearcăne sunt diverse, iar acestea se clasifică în funcție de tipurile de cearcăne și de ceea ce ai tu nevoie.

 

1. Cearcăne structurale

Lipsa volumului pune în evidență aceste cearcăne, manifestându-se prin apariția unui șanț care pornește din colțul intern al ochiului.

Acestea se pot corecta cu substanțe care pot adăuga volum în locul în care acesta lipsește.

Cel mai frecvent este acidul hialuronic, existent deja în țesuturile naturale ale pielii, esențial pentru formarea fibrelor de colagen și elastină.

tipuri-cearcane

Acidul hialuronic transportă nutrienții către celule, purificându-le de toxine. Citește mai multe despre el aici.

Elastina – conferă elasticitate, având abilitatea de a reveni la forma inițială, după ce este întinsă. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, elastina se pierde, pielea devine mult mai uscată și mai puțin elastică. Nu poate reveni la forma ei inițială după anumite mișcări faciale.

Colagenul – un grup de proteine, diferite de elastină, care se regăsesc în pielea noastră, mai ales în țesuturile de susținere. Colagenul menține pielea la locul ei, oprind lăsarea acesteia, pe măsură ce anii trec. Se găsește în cea mai mare cantitate în organism, 30% din proteine sunt de acest fel.

Injectările cu acid hialuronic sunt contraindicate în următoarele situații:

  • Îți dorești doar modificarea culorii din jurul ochilor, fără volumul adăugat.
  • Dacă prezinți edem periorbital matinal (umflarea din zona pleoapelor inferioare, dimineața), acidul hialuronic poate da o culoare albăstruie a pielii în acest caz, iar aceasta nu aduce nici un beneficiu pe care ți-l dorești.
  • Dacă există un exces de piele în zona pleoapelor inferioare.

Dacă nu ești o fană a injectărilor sau pur și simplu nu vrei să te confrunți cu eventuale reacții adverse, poți alege crema Ridonela.

Aceasta este o cremă pe bază de plante, cu ingrediente naturale, benefice pentru tenul tău, inclusiv cu acid hialuronic. Este o cremă cu efecte pentru fiecare tip de cearcăne.

Ba mai mult, fiind naturală, nu are efecte adverse.

Ghici ce? Este ideală și pentru riduri, pungi sub ochi și pete pigmentare! Comandă crema de pe ridonela.ro și profită de ocazia de a avea un ten exact așa cum ai visat!

 

2. Cearcăne pigmentate (de culoare)

Cauzate de producția în exces de melanină (cea care, de exemplu, dă culoare pielii, ochilor etc).

Pielea din jurul ochilor, fiind foarte subțire, orice exces de pigment devine vizibil imediat.

Pentru aceste cearcăne sunt recomandate tratamente care deschid pigmentul pielii. Peeling-urile chimice perioculare te pot ajuta în acest caz.

Peelingul chimic reprezintă o procedură medicală, care presupune aplicarea unor substanțe chimice la nivelul cearcănelor.

Efectul este dat de îndepărtarea celulelor moarte, exfolierea și regenerarea pielii. Medicul dermatolog va decide, pentru tine, tipul necesar de peeling, care îți poate rezolva problema.

 

3. Cearcăne vasculare

Dilatațiile vasculare se pot trata cu laser, prin stimularea de colagen și elastină și îmbunătățește vascularizarea locală.

Laserul eliberează energie, stimulând sinteza de colagen și refacerea celulelor pielii. Înainte de tratament este necesară vizita la dermatolog, pentru a stabili tipul exact de procedură și dacă există contraindicații.

Se aplică o cremă anestezică cu maxim o oră înainte, apoi se începe procedura cu laser propriu-zisă.

În timpul procedurii se simte o căldură, apoi apare senzația de strângere a pielii.

Durata tratamentului este de aproximativ 30 de minute, iar, după acesta, pielea arată și se simte ca după o arsură solară.

În următoarele zile se va decoji, urmând regenerarea.

Efectul este imediat pentru vasele fine, acestea dispărând pe loc, iar cele mai accentuate având nevoie de câteva săptămâni de tratament.

  • Pielea pare mai tânără și mai luminoasă;
  • În zilele următoare, pielea se va decoji, apoi se va regenera;
  • Produce o contracție a pielii, apoi pielea se va autorepara;

Durata tratamentului este de aproximativ 30 de minute – o oră, în prima jumătate de oră crema anestezică își face efectul, apoi se efectuează tratamentul propriu-zis.

După tratamentul cu laser, pentru cearcănele vasculare de sub ochi, pot apărea mici urme de arsuri și cicatrici, pielea se poate decolora ușor, iar procedura poate să nu fie atât de confortabilă.

 

4. Cearcăne mixte

Pentru acest tip, în primul și în primul rând, tratăm culoarea, cu ajutorul unui peeling chimic periocular. Următorul pas este reprezentat de umplere, cu ajutorul acidului hialuronic.

În cazul în care nu se pot face ambele tratamente, alegem, întotdeauna, umplerea. Acidul hialuronic reflectă foarte bine lumina și, astfel, îmbunătățește culoarea pielii.

Soluții naturale pentru orice tipuri de cearcăne

 

Avem următoarele soluții naturale pe care le poți alege, indiferent de tipul tău de ten:

  • Zațul de cafea – găsit în majoritatea gospodăriilor, cine ar fi crezut că poate fi folosit chiar și pentru cearcăne? Acesta are proprietăți inflamatorii, care ajută la menținerea elasticității pielii. Cafeina protejează împotriva razelor UV și ajută, de asemenea, la circulația sangvină din jurul ochilor. Poți amesteca zațul cu ulei de cocos, de exemplu, sau orice ulei îți place ție, și îl poți aplica pe zona de sub ochi. Lasă compoziția să acționeze timp de 10-15 minute, apoi îndepărtează cu un prosop umed sau șervețele umede.
  • Uleiul de cocos – ajută la calmarea pielii iritate și exfolierea ei. Poate fi găsit în orice supermarket și în orice farmacie. Complexul de vitamine ajută la repararea zonelor care au fost afectate de cearcăne. Uleiul se aplică în jurul ochilor și se masează ușor timp de 2-3 minute, cu mișcări circulare, până când acesta intră în piele.
  • Ulei de ricin – contribuie la menținerea aspectului neted al pielii din zona ochilor. Acesta absoarbe, totodată, impuritățile din piele și hidratează pielea, fiind un remediu foarte bun pentru cearcăne. Aplică uleiul pe zona ochilor, seara, masează timp de 2 minute și lasă-l să acționeze pe timpul nopții.
  • Crema Ridonela – această cremă este realizată pe bază de plante. Conținând diferite ingrediente naturale, de la uleiuri și acid hialuronic până la vitamine, Ridonela reprezintă soluția ideală! Comandă crema de pe ridonela.ro și bucură-te de combinația perfectă de plante și de vitamine! Acestea acționează, simultan, făcându-și fiecare propria treabă și ajutând în lupta cu cearcănele.
  • Pliculețe de ceai verde sau negru – conținut bogat de antioxidanți, care ajută la reducerea aspectului de ochi obosiți. Fierbe pliculețele, iar după ce se răcesc așază câte un pliculeț pe fiecare ochi. Lasă-le să acționeze timp de 10 minute. Clătește, la final, ochii.
  • Castravete – conține antioxidanți și un complex de vitamine – A, C și K – care reduc inflamația. Aplică în zona ochilor câte două felii timp de 10 minute. La final clătește cu apă din abundență.
  • Bicarbonatul de sodiu – măștile cu bicarbonat pot fi folosite, indiferent de tipul de ten pe care îl ai. Acestea catifelează pielea, fiind un bun exfoliant, reducând cearcănele. Amestecă o cană de apă călduță cu bicarbonatul de sodiu, apoi aplică pe zona de sub ochi și lasă masca să acționeze timp de 10-15 minute. Clătește bine ochii la final.

Cearcăne la copiii

 

cearcane-tipuri

De cele mai multe ori, apariția cearcănelor la copiii, este cauzată de lipsa de odihnă. Respectă un program de somn pentru cei mici.

Însă, dacă cearcănele se agravează sau nu dispar nici cu orele de odihnă respectate, acestea pot indica anumite probleme de sănătate:

  • Alergii – umflăturile din zona de sub ochi sau culoarea violet pot indica o anumită alergie. Acestea pot fi din cauza prafului, polenului, mucegaiului sau anumite alimente. Consultă un medic specialist.
  • Sinuzită sau polipi – culoarea violet spre puțin albastru este, adesea, cauzată de o congestie nazală (cunoscută drept ”nas înfundat” – inflamația mucoaselor cavității nazale), care nu dă voie sângelui să circule și, astfel, apar cearcăne. Alte simptome care pot apărea – febra, apnee în somn (15 episoade de oprire a respirației pe parcursul unei ore de somn) și mucozități purulente.
  • Deshidratare – sunt recomandate lichidele, lipsa lor fiind o cauză destul de mare în apariția cearcănelor.
  • Expunerea prelungită la televizor, tabletă, telefon. Tehnologia a luat amploare, iar uitatul la ecrane poate provoca tulburări asupra ochilor, dilatând vasele de sânge din jurul lor. Pielea se poate învineți, iar culoarea cenușie devine persistentă, întinzându-se pe toată zona din jurul acestora.
  • Genetica – dacă părintele se confruntă cu cearcăne, în majoritatea cazurilor și copilul le va moșteni.

Consumă lichide (2l de apă pe zi), alege alimentația sănătoasă (multe fructe și legume).

Aplică comprese cu pliculețe de ceai negru sau verde, felii de castravete pe zona afectată.

În cazul în care cearcănele nu dispar, consultația unui medic specialist este soluția ideală.

Tipuri de cearcăne și prevenirea lor

 

Știm, cu toții, că este mai bine să prevenim, decât să tratăm. Cearcănele pot provoca disconfort, devenind inestetice.

Pentru toate tipurile de cearcăne se aplică aceleași metode de prevenire, pe care le poți include în rutina ta zilnică de îngrijire:

  1. Dieta sănătoasă

Cel mai important aspect când vorbim despre prevenirea cearcănelor este dieta. Este important să elimini excesul de sodiu (sare), pentru a preveni cearcănele. Dacă, totuși, ești un mare iubitor al alimentelor sărate, recomandăm echilibrarea cu elementele bogate în potasiu – banane, cartofi.

Consumarea cât mai multor fructe și legume proaspete ajută la prevenirea cearcănelor și la un stil de viață cât mai sănătos, pe care îl recomandăm.

  1. Cremă de protecție solară

Aplicarea unui strat de cremă pentru protecție solară pe tenul nostru, indiferent de anotimp, este un proces foarte important. Mai ales în zona de sub ochi, aceasta fiind cea mai sensibilă, din cauza faptului că pielea se subțiază în timp. Aplică pe față un strat cu 15 minute înainte de a părăsi locuința. Pentru protecția optimă recomandăm o cremă cu SPF (sun protection factor) de minim 15.

  1. Hidratarea

Hidratarea corespunzătoare poate preveni retenția de lichide (din cauza consumului excesiv de sare). Încearcă să îți faci un obicei de a bea 2l de apă pe zi. Un pahar cu apă pe stomacul gol, dimineața și unul înainte de somn pot preveni apariția cearcănelor.

  1. Somnul

Odihna suficientă ajută organismul să nu rețină lichide. Somnul de minim 7-8 ore pe noapte este recomandat, pentru a preveni cearcănele.

  1. Demachiere corectă

Este bine să ne asigurăm că eliminăm orice produs cosmetic de pe tenul nostru. Nu dormi cu machiajul pe față, curăță tenul înainte de aplicarea machiajului și după demachiere.

  1. Masajul facial

Folosind uleiul preferat sau crema hidratantă preferată, poți masa zona cu probleme. Începe din colțul intern al ochiului, cu mișcări circulare, până la cel extern și repetă timp de 2-3 minute până uleiul/crema intră în piele.

Cum scapi de orice tip de cearcăne eficient și rapid

 

Dacă te-ai întrebat vreodată cum poți scăpa de cearcăne, indiferent de tipul lor, eficient și rapid, ai la îndemână deja câteva soluții eficiente:

  • Compresii reci – o soluție tradițională care te ajută cel mai rapid în suprimarea cearcănelor. Două linguri răcite la congelator suficient de mult reprezintă o soluție ideală și eficientă.
  • Cartof crud sau castravete – acestea au un efect mai puternic dimineața asupra cearcănelor. Asigură-te că feliile sunt reci înainte să le pui pe zona afectată și că sunt suficient de mari ca să acopere tot ochiul, inclusiv cearcănele. Acestea acționează rapid și eficient în 15 minute.
  • Crema de ochi – unele nu au un efect rapid asupra cearcănelor, iar altele îți pot afecta pielea din jurul ochilor. Soluția rapidă este crema cu ingredientele minune, care te ajută să scapi de cearcăne în mod eficient.

Ridonela este descrierea perfectă pentru termenii eficient și rapid. Este cea mai bună alegere pe care o poți face, oferindu-i tenului tău luminozitatea și vitalitatea de care are nevoie și de care îi este dor.

Comandă crema de pe ridonela.ro și scapă de cearcăne cu ingredientele naturale, care nu îți pun pielea în pericol cu iritații!

Ai grijă de tenul tău din timp, pentru a nu avea parte de neplăceri odată cu trecerea anilor!

Protejează-l, cu ajutorul ingredientelor naturale oferite de mediu, și alege un stil de viață echilibrat și sănătos, pentru că, știm cu toții, totul provine din interior!