Cele mai bune tratamente pentru hiperpigmentarea postinflamatorie

Ai pete maronii pe față? Atunci suferi de hiperpigmentare postinflamatorie și trebuie să găsești cel mai bun tratament care redă frumusețea tenului.

Hiperpigmentare postinflamatorie – ce este?

Hiperpigmentarea postinflamatorie mai poartă și denumirea de melanoza dobândită și reprezintă o problemă destul de frecventă în ziua de astăzi.

Aceasta este o formă a hiperpigmentării și apare ca rezultat a supraproducției de melanină în piele. Apare de obicei în urma unor inflamații ale pielii, datorită schimbărilor hormonale în timpul sarcinii, a tratamentelor medicamentoase, dermatitei, arsurilor sau infecțiilor.

Foarte mulți oameni se confruntă cu această problemă de hiperpigmentare postinflamatorie la un moment dat în viață.

Razele UV fac ca petele deja apărute pe piele să dobândească o culoare mai închisă.

Hiperpigmentarea poate fi de două tipuri: localizată și difuză.

Cea localizată este cauzată de modificările de la nivelul epidermei  sau a unei producții mărite de pigment. Cea difuză presupune faptul că pielea se va închide la culoare pe întregul corp iar nuanța pielii poate fi ceva mai intensă în regiunile expuse la soare.

Hiperpigmentare postinflamatorie – cel mai des apare la?     

Orice persoană, indiferent de etnie şi culoarea pielii, poate să sufere la un moment dat de hiperpigmentare postinflamatorie.

Totuși, cei care au tenul închis la culoare, cum ar fi asiaticii sunt mai predispuși să se confrunte cu această afecțiune. Chiar dacă nu reprezintă o problemă gravă de sănătate totuși efectele psihologice pot fi destul de severe.

Persoanele care riscă să fie înțepate de insecte sau sunt predispuse leziunilor datorită muncii zilnice sunt predispuse la hiperpigmentare. Aceasta poate deriva din aproape orice rană cutanată care poate declanşa modificări pigmentare la nivelul pielii.

Afecțiunea de hiperpigmentare postinflamatorie apare atât bărbații, cât și femeile dar cel mai frecvent la persoanele de vârstă mijlocie și la cele mai în vârstă.

Hiperpigmentare postinflamatorie – care sunt cauzele apariției?   

Cele mai comune cauze ale hiperpigmentării pielii sunt următoarele :

  • infecţiile de orice fel
  • diferite boli ale pielii cum sunt rubeolă și rujeolă
  • reacţiile alergice provocate de înţepăturile de insecte sau dermatita
  • psoriazisul
  • consumul anumitor medicamente cum ar fi antibiotice care sensibilizează pielea

Unul dintre principalii factori care declanșează hiperpigmentarea postinflamatorie este acneea.

hiperpigmentare-postinflamatorie-acnee

Prin urmare, această afecțiune reprezintă rezultatul unei vătămări a pielii, ce apare ca urmare a unor leziuni acneice, psoriazis, arsuri sau chiar o îngrijire necorespunzătoare a pielii, cum ar fi utilizarea unor produse total nepotrivite.

Aceste pete de culoare închisă se formează din cauza leziunilor netratate corespunzător deoarece pielea este foarte fină pe față, se inflamează ușor și iar urmele lăsate de diferite afecțiuni se pot transforma rapid în pete.  

Există totuși o varietate de tratamente sigure și eficiente, care pot reduce în mod vizibil aspectul neplăcut al petelor apărute în urma unor inflamații. Acestea se vor estompa pe măsură ce pielea se va regenera de la sine dar procesul de vindecare poate dura luni de zile.

Crema Ridonela reprezintă o opțiune demnă de luat în considerare în acest sens. Aceasta conține o serie de ingrediente naturale cum este vitamina C, coenzima Q10 și colagen care acționează cu blândețe eliminând petele inestetice.

Hidrochinona – tratament pentru hiperpigmentarea postinflamatorie   

Hidrochinona este un tratament des utilizat pentru hiperpingmentare postinflamatorie și poate fi administrat sub formă de medicament dar poate fi folosit și în creme dedicate. 

Hidrochinona acționează prin întreruperea producției de melanină și ajută la iluminarea pielii. Cremele cu hidrochinonă conțin și alte ingrediente care îi intensifică efectul cum ar fi acidul kojic, acidul glicolic, și alți retinoizi care au grijă de frumusețea pielii tale.

Acestea trebuie aplicate doar în zonele întunecate și pătate deoarece în sens contrar s-ar putea ca nuanța naturală a pielii tale să devină mult mai deschisă la culoare. 

Cremele trebuie folosite în fiecare seara, timp de 4 săptămâni pentru a vedea un plus de efect. 

Hidrochinona este un puternic inhibitor al producției de melanină și un bun oxidant. 

Poate provoca iritații ale pielii de aceea este indicat să fie folosită doar la recomandarea dermatologului.

Arbutina este o formă naturală de hidrochinonă și nu are efecte adverse.

Tratamentul trebuie făcut pentru 2-3 luni pentru a obține rezultate remarcabile.

Dat fiind faptul că hidrochinona provoacă sensibilitate mare la soare și iritații reprezintă un dezavantaj. Soluțiile topice cu hidrochinonă reprezintă cele mai populare tratamente pentru hiperpigmentare inflamatorie.

Hidrochinona are un efect foarte puternicși poate provoca înroșiri și chiar arsuri grave în special dacă este aplicată pe pielea sensibilă. 

Un studiu făcut în anul 2013 a arătat potențialele beneficii ale acestei substanțe în ceea ce privește îndepărtarea melasmei. În cadrul acestui studiu s-a dovedit eficacitatea hidrochinonei în concentrație de 4% față de cremă cu acid kojic în concentrație de 0,75%.

Cea mai bună alternativă la acest tratament o reprezintă crema Ridonela. Această rezolvă în mod natural problemele de hiperpigmentare lăsând pielea să radieze de frumusețe. Acționează ca un exfoliant delicat, stimulează regenerarea celulară și îndepărtează aspectul tern al tenului tău. 

Crema Ridonela nu are nici un fel de efecte adverse, se folosește cu ușurință, se absoarbe rapid în piele și are un efect vizibil pe termen lung.

Tratamente cosmetice sau metodele naturiste?   

hiperpigmentare-postinflamatorie-tratament

Dacă nu știi ce metodă să alegi este indicat să faci o comparație între cele două opțiuni și să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine.

Iată care sunt aspectele cele mai importante de care trebuie să ții seama :

Proceduri cosmetice

Procedurile cosmetice trebuie realizate de către un medic dermatolog și ajută la reducerea aspectului de hiperpigmentare. În alegerea unui astfel de tratament, este indicat să ții cont de posibilele efecte secundare și de îngrijirea pielii.

  1. Peeling chimic

Peeling-ul chimic se realizează cu acizi de diferite concentrații în funcție de intensitatea petelor și adâncimea acestora.

Există 3 tipuri de peeling: superficial, mediu și profund.

Cel superficial se folosește pentru eliminarea stratului de la suprafața pielii. Cel mediu pătrunde până în stratul mediu și superior iar cel profund pătrunde  până adânc în derm. 

Dintre efectele adverse amintim roșeața, iritații sau mici basici iar un tratament necorespunzător poate duce și la cicatrici. După această procedură nu este indicat să te expui la soare, pentru că razele ultraviolete pot agrava hiperpigmentarea.

Această metodă non chirurgicală de întinerire facială se realizează prin exfolierea controlată a pielii și regenerarea tegumentului în straturile profunde.

Procedura durează o jumătate de oră iar efectul pentru 6 luni- 1 an iar după un an se repetă tratamentul. Prețul diferă în funcție de clinica aleasă însă costă în jur de 100 de euro.

  1. Peeling cu laser

Peeling-ul cu laser se realizează prin intermediul fasciculelor de lumină care acționează strict asupra zonei cu probleme, reducând hiperpigmentarea. Așadar, laserul emite lumina care este apoi absorbită de pigment ceea ce duce la uniformizarea nuanței pielii. 

Se pot folosi două tipuri de lasere: ablative și non-ablative.

Cele ablative sunt ceva mai intense și asigură eliminarea straturilor superioare ale pielii, prin îndepărtarea celulelor moarte. Cele non-ablative pătrund în derm stimulează producția de colagen și elastină. În timpul procedurii, este posibil să simți o senzație de căldură intensă, care duce la un real disconfort.

Nu este vorba despre un tratament dureros însă există posibilitatea să apară efecte adverse pentru ca laserele ablative sunt destul de puternice. 

Dintre acestea amintim roșeața și umflături care se retrag după câteva zile. Ambele tipuri de lasere ajută la regenerarea pielii. În funcție de intensitatea petelor, poate să fie nevoie de 2-3 ședințe la un interval de 3-4 săptămâni.

După acest tratament pot să apară din nou petele, pentru ca această procedură nu joacă un rol de prevenție. 

  1. Terapie cu lumina intens pulsată (IPL)

Terapia IPL se face prin intermediul unui laser non ablativ care duce la stimularea creșterii colagenului în derm. În cazul petelor mai superficiale este nevoie de mai multe ședințe. Este o procedură non invazivă care  îți oferă rezultate remarcabile. Acest tratament implică folosirea unor impulsuri de lumina care tratează zona cu probleme, prin sporirea fibrelor de colagen și elastina. Procedura durează 30 minute și poate fi repetată pe parcursul a 2-3 luni. In urma acestui tratament pot să apară înroșiri ale pielii și iritații.

  1. Microdermabraziune

Microdermabraziunea este un tratament des folosită pentru hiperpigmentare postinflamatorie și implică utilizarea unui instrument ce are atașat un sistem abraziv care elimină stratul de epidermă. Pot fi necesare 2-3 ședințe realizate la interval de 2 săptămâni. 

Tonul pielii joacă un rol foarte important în eficiența tratamentelor și în lungimea acestora pentru a îndepărta problema de hiperpigmentare postinflamatorie. Prin urmare, cei care au o nuanță mai deschisă de piele au nevoie doar de o singură ședință, pe când cei cu pielea mai închisă trebuie să repete terapia pentru a obține aceleași rezultate.

Pielea deschisă răspunde bine la procedurile de hiperpigmentare. Dacă ai pielea bronzată nu este indicat să faci un peeling cu laser sau terapie IPL.

Pentru tonurile de piele medii cele mai indicate tratamente sunt microdermabraziunea și peeling-ul chimic.

Pentru pielea mai închisă se pot folosi creme cu acid glicolic și kojic, deoarece acestea au un rol iluminator, sau tratamente cosmetice cum ar fi: microdermabraziunea, peeling chimic și tratamente cu laser la intensități mai mici. 

Indiferent de tratamentul pentru care optezi este esențial să fii perseverent pentru a obține rezultate vizibile.

Remedii naturiste pentru hiperpigmentare postinflamatorie

Și ingredientele extrase din natură ajută la blocarea producție de melanină, substanța care este responsabilă de nuanța pielii. 

  • Aloe vera

Aloe vera este o plantă care face minuni pentru piele deoarece joacă un rol important în reducerea hiperpigmentarii. Aloina, un compus din aloe vera  blochează efectiv producția de melanină în piele. Se pot folosi atât pastile la recomandarea medicului sau se pot aplica direct pe piele geluri cu aloe vera. Aceasta este corectorul natural iar datorită conținutului ridicat de polizaharide stimulează regenerarea celulară, reduce în mod semnificativ aspectul petelor pigmentare. 

Pentru rezultate vizibile se folosește dimineața și seara, pentru 3-4 săptămâni. Se aplică gelul de aloe pe pielea demachiată și se masează pentru 20 de minute pentru a se absorbi foarte bine în piele.

  • crema Ridonela

Dacă vrei să ai un ten neted, hidratat și tonificat, fără pete pigmentare atunci îndreaptă-ți toată atenția către crema Ridonela. Aceasta reprezintă un atuu important în îndepărtarea imperfecțiunilor pielii, pentru că are la bază doar ingrediente naturale care nu dau nici un fel de reacții adverse. În plus, conține niacinamidă, care ajută la estomparea imperfecțiunilor și îndepărtarea petelor.

O poți folosi în fiecare zi integrând-o în ritualul zilnic de îngrijire și vei vedea că acționează în mod benefic stimulând producția de colagen și formând o barieră de protecție împotriva razelor UV.

Acum este momentul să spui adio semnelor de hiperpigmentare postinflamatorie și să te bucuri din plin de frumusețea tenului tău, folosind crema Ridonela.

  • lemn dulce

Extractul de lemn are efecte antiinflamatorii, antioxidante și albesc nuanța pielii. Cremele cu extract din lemn dulce sunt foarte indicate pentru hiperpigmentare postinflamatorie.

Lemnul dulce reduce aspectul petelor pigmentare și joacă un rol antiinflamator. Acesta funcționează prin inhibarea tirozinazei, enzima responsabilă de apariția pigmentării și estompează petele inestetice.

Rădăcina de lemn dulce estompează și previne apariția petelor închise la culoare de pe piele. Această acționează rapid și eficient încetinind în cele din urmă producția de melanină.

Rădăcina de lemn dulce are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare și ajută la eliminarea semnelor de deteriorare oxidativă de la nivelul pielii.

  • ceai verde

Ceaiul verde se remarcă prin proprietăți antioxidante și antiinflamatori și îmbunătățește  în mod radical aspectul pielii. Acesta vindecă leziunile tenului și îi redă luminozitatea. Este bogat în polifenoli, molecule cu proprietăți oxidante, astfel că hidratează pielea în profunzime, îndepărtează efectele deteriorării UV și reduc inflamațiile. 

Ceaiul verde este diuretic, energizant și antireumatic, Acesta conține vitaminele A, C, E, B1 și minerale magneziu, calciu, fier, sodiu și potasiu.

Niacinamida ca tratament pentru hiperpigmentare       

Niacinamidele sunt folosite atât pentru tenul acneic cât și pentru cel plin de pete pigmentare. Acestea ajută la menținerea hidratării și îmbunătățesc textura pielii.

Niacinamida este o formă a vitaminei B3, ce joacă un rol antioxidant și anti-aging și reprezintă un tratament esențial pentru hiperpigmentare postinflamatorie.

Aplicarea topica a niacinamidei contribuie în mod evident la ameliorarea problemelor tenului. Pe lângă hidrochinona și alți retinoizi, niacinamida este un alt agent extrem de eficient de depigmentare a pielii.

Niacinamidele se potrivesc pentru orice tip de ten și conferă nenumărate avantaje cum ar fi:

  • refacerea barierei hidrolipidice a pielii

Bariera hidrolipidică este cea care determină diferitele tipuri de ten în funcție de concentrația lipidelor și apei din organism.  Dacă avem lipide în exces și apa foarte puțină, tenul devine gras și deshidratat.

Prin urmare, deteriorarea barierei hidrolipidice duce la apariția problemelor tenului, cum ar fi apariția ridurilor și a petelor inestetice. Niacinamidele refac bariera hidrolipidica și împiedică deshidratarea pielii. 

  • diminuarea aspectului porilor dilatați

Reducând aspectul porilor dilatați se uniformează nuanța tenului și se observă un aspect întinerit cu un plus de luminozitate.

  • reducerea petelor pigmentare

Utilizarea unor produse cu niacinamide sunt extrem de benefice în ceea ce privește estomparea petelor și uniformizarea tenului. Acestea diminuează producția de melanină, împiedicând afecțiunea de hiperpigmentare postinflamatorie..

  • echilibrarea excesului de sebum

Niacinamidele pot reduce excesul de sebum și lasă pielea fină și catifelată. Sebumul este o substanță compusă din trigliceride, monoesteri de ceara, celule moarte si metaboliți ai celulelor care produc grăsimi. Cauza principală a excesului de sebum este hiperactivitatea glandelor sebacee, astfel că se produce o cantitate mai mare de sebum decat este normal. 

Pot fi utilizate cu maximă eficiență de către cei care au un ten gras sau acneic, pentru că ajută la hidratarea tenului cu probleme.

  • protecția pielii împotriva razelor UV

Niacinamidele protejează pielea împotriva razelor dăunătoare ale soarelui și previn îmbătrânirea pielii cauzată de expunerea prelungită la soare.

  • îmbunătățirea fermității pielii

Acestea sporesc producția de keratina, îmbunătățesc fermitatea pielii și previn îmbătrânirea prematură, conferind un tonus excelent.

  • stimularea producției de colagen și elastină

Niacinamidele mențin aspectul tânăr al tenului, datorită producției de colagen și elastină și lasă pielea netedă și catifelată.

Nianimicida are următoarele proprietăți:

  • antioxidante, pentru că protejează pielea împotriva radicalilor liberi
  • hidratante, pentru că stimulează producția de ceramide și elastină, hidratând astfel pielea în profunzime și prevenind uscarea acesteia.
  • anti-aging, pentru că niacinamida contribuie la diminuarea ridurilor și a petelor inestetice și se folosește în special pentru îngrijirea tenului uscat sau deshidratat.
  • antiinflamatoare, pentru că ameliorează inflamațiile pielii și reduce  iritațiile.
  • anti-pigmentare, pentru că diminuează producția de melanină, estompând astfel petele pigmentare
  • anti-acneice, pentru că reglează secreția de sebum și calmează pielea iritată de acnee.

Niacinamidele sunt prezente în serumuri, creme, ape micelare și mășți. Acestea curăță și tonifică tenul, dar joacă și un rol de protecție solară.

Se pot utiliza atât dimineață, cât și seară și sunt indicate pentru ameliorarea problemelor tenului.

Dacă sunt folosite pentru câteva săptămâni rezultatele nu întârzie să apară.

 

În concluzie, există mai multe tratamente de hiperpigmentare postinflamatorie. Poți alege să faci diverse tratamente cosmetice sau să folosești cateva remedii naturale, pentru a scăpa de petele inestetice. Pentru a obține rezultate eficiente pe termen lung este indicat să fii cât mai consecvent și să respecți cu rigurozitate măsurile impuse.